top of page

Bolån och ränta

Hus belånat med bolån

Nu gissar jag bara att ni har bolån och att ni inte har förhandlat om räntan. Om din del av bolånet är 1 miljon och ni har 2% ränta betalar du 14 000kr/år i ränta efter ränteavdrag. Förhandla ner till 1.4% och du betalar 9 800 kr.

Förhandla bolånet

Du kan se de nuvarande snitträntorna för olika bindningstider på Compricer. Tänk på att det är snitt, du ska såklart ha ränta under snittet.

 

Börja med att kolla vilken ränta du får om du byter till SBAB. Där förhandlar man inte utan ser räntan direkt. Det är troligen inte den allra bästa räntan, men då vet du vad din ränta kan bli som högst. Acceptera ingen ränta över deras.

 

Sen ringer du runt till några banker och frågar vad de erbjuder. Sen ringer du alla igen och frågar om de kan slå den ränta du blev erbjuden som lägst. Repeat tills det tar stopp. 

Några kommer kräva att ni ska träffas för att de ska erbjuda något, men det är inte värt besväret. Berätta att det inte kommer att hända, att de antingen erbjuder något på telefon eller inte alls. Om de fortfarande vägrar är det bara att lägga ner dem. 

Om ni har lån enligt gamla reglerna, dvs ingen obligatorisk amortering, så avslutar du med att ringa din bank och fråga efter ett amorteringsunderlag. Det är något du behöver för att byta bank för bolånen, och de kommer troligen fråga vad du blivit erbjuden av den andra banken. Svara inte, bara fråga vad de skulle erbjuda. Om de lägger sig över, säg vad du fick som lägst och fråga om de kan ge ett bättre erbjudande.

​​

Att förhandla själv är karaktärsdanande, men anser man sin karaktär vara tillräckligt danad kan man använda någon av de tjänster som förhandlar åt dig.

De flesta banker använder sig av en ränterabatt, och den gäller bara en viss tid. Efter det får blir du av med rabatten, och hamnar automatiskt på listräntan. Lägg en påminnelse i kalendern några månader innan rabatten går ut, så hinner du förbereda en ny rabatt i god tid.

Lånar man mindre än 60% av bostadens värde kan man låna via Avanza. De har lägre räntor än andra, och inga rabatter att hålla reda på.

För den som har 2 miljoner i lån är det svårt att få de riktigt bra räntorna, men under 1.5% borde man hamna. Då blir besparingen 350 kr i månaden, 


350kr i månaden, eller 11%. Boom, 73%!

bottom of page