top of page

Underhåll

Nål som lagar en knapp

Det finns ett engelskt uttryck som säger ”a stitch in time saves nine”, ett stygn i tid sparar nio. Men en spartwist blir det istället "ett stygn i tid sparar". Den som vårdar det den har behöver inte köpa nytt. 

Vårda och laga
Stoppsvamp

Vi har blivit både miljöskadliga och miljöskadade. Från att ha tagit hand om våra saker, lagat och sett till att det håller så länge som möjligt är vi all about the slit and the släng. Om du får ett hål på en strumpa, lagar du hålet? Det är inte länge sedan som ”stoppa strumpor” var något vardagligt och självklart. Nu är det lika svårt att laga strumpor som det på 50-talet hade varit att sälja strumpor som inte går att laga. Det är inte helt hälsosamt. 

Muddlare? Nej, stoppsvamp. 

Å andra sidan sprejade man friskt med DDT på 50-talet, så de ska inte komma här och tro att de är bättre.

Strumporna är ett förlorat slag, men det finns andra fighter att vinna. Som läderskor. Hur länge skulle du säga att de håller, på ett ungefär? Stövlarna här nedanför, hade du räknat 

Hållbara läderstövlar

Innehavaren av vampyrstövlarna har en välformulerad blogg, klicka på bilden för att komma dit. Medtag egen vitlök. 

 

På bilden är de sju år gamla. 

Det är ungefär 80 år i människoår. Träffar vi en 80-åring med så lite rynkor och skavanker kan vi utgå ifrån att det här med vampyrer inte var en myt. 

Stövlarna har tagits om hand, putsats och haft skoblock. Om du går ut idag och köper ett par stövlar för 2 000 räknar vi med att de håller i 5 år. Då betalar du 400 kr per år, periodiserat. Hur länge till ser vampyrstövlarna ut att hålla? Minst 3 år till. Det är en fördubbling av livslängden, och halvering av årskostnaden. En halv procent av sparmålet, bara på lite skovård någon gång ibland. 

Att slipa leta upp nya stövlar istället för sina invanda favoriter är ren bonus. 

med att använda dem ett år? 5 år? 

Sen kanske du tänkt ha mer kläder än bara ett par stövlar, och det är kläder som kan tas om hand för att hålla längre. Har du ett stretchigt plagg, som en tshirt, och den får ett litet hål behöver du bara ett strykjärn, en liten bit mellanlägg och ca 10 minuter ledig tid.

Det mesta går att vårda och reparera. Eller ja, inte strumporna då. 

Utöver stövlar och kläder kan man vårda och laga sina (dyrare) maskiner. 

Kontrollera tvättmaskin, kylskåp och så vidare för att se till att det inte finns någon damm som blockerar och att de är ganska rena. Kontrollera alla ventiler, särskilt på kylskåp, torktumlare och värme- och kylaggregat. Ju mindre damm som blockerar mekaniken, desto effektivare är de (sänker elkostnaden!) och desto längre håller de (lägre totala ersättningskostnader!).

Här hemma är kylskåp och frys inbyggda, och det är därmed mer än bökigt att dammsuga baksidorna. Jag blundar mentalt och låtsas att det inte blir dammigt när det är inbyggt. 

Så ett par läderstövlar eller läderskor, en kappa och diverse blandade kläder som håller längre tack vare god omvårdnad. Stövlarna skulle ge en halv procent, så 2,5% totalt för kläderna är inte att ta i. För maskinerna räknar jag kyl, frys, tvätt och torktumlare, 5 000 kr/styck, livslängden förlängd från 8 till 12 år. Även det ger 2,5% per månad.

 

Totalt 93% av sparmålet!

Vuxenpoängen är oräkneliga

bottom of page