top of page

resor

Billigare drömsemester i paradiset

Du har väl hört talas om travel hacking? Att i princip gratis åka runt världen till nya spännande platser. Jag läste om tre killar som reste i Asien, och skulle ta sig från Vietnam till Kina. De förhandlade till sig en hytt på ett kinesiskt fraktfartyg för riktiga småpengar. Vilken frihet! Och vilket äventyr! På kvällarna tittade de på stjärnorna och drack mystisk sprit med kinesiska sjömän. Travel hacking är fantastiskt. 

Travelhacking

Du kan väl berätta om du listar ut hur man gör? 

Det finns ett aktivt community för travel hackers i Sverige, men jag har inte orkat sätta mig in i vad de gör. Rekommenderar SAS Eurobonus till varandra? Om det räcker för att vara travel hacker är jag det också, eftersom jag kommer att rekommendera det till dig! Men vi kommer dit. 

Det här avsnittet är ju lite som maten. Man vill spara, men man vill inte behöva vara utan en fin biff. Eller en häftig resa. 

Vad man nu tycker är en häftig resa. Thailand? Frågar man min man är det någonstans i arabvärlden. Han gillar lökkupoler och korsriddarehistoria. Det gör inte jag. Som tur är, är det omöjligt att åka till alla hans önskedestinationer, för stort terrorhot. 

Min uppfattning om häftiga resor är också österut, men mer nordost än sydost. Jag gillar Ryssland, Ukraina, Vitryssland o.dyl. Dom håller sig inte helt lugna där heller.  Men det finns ju lökkupoler, vet inte varför min man inte vill dit!

Typiskt att vi båda gillar lite "udda" och potentiellt billiga resmål, båda vill åka österut men att vi har så olika uppfattningar om nord eller syd. Close, but no cigar!

Någonstans däremellan finns det däremot väldigt intressanta resmål. Intressanta och billiga! Vi var i Rumänien, häftigt och prisvärt. Och med prisvärt menas snorbilligt. Vilket himla spännande och vackert land!

Varför vill man betala mer pengar för att åka där alla andra är, istället för att betala mindre pengar och se något lite mer annorlunda? Finns så många häftiga länder i Europa som är en ren besparing att besöka. Slovakien till exempel, dit vill jag åka, verkar fantastiskt vackert. Väldigt billigt att vistas där, boende, mat, underhållning. Problemet är väl att det är dyrt att flyga dit, det brukar det vara att ta sig till de billiga resmålen. Billigt att vara där, inte så billigt att ta sig dit. 

Eller....?

Nämen, vad händer här? Wien är en knutpunkt för flyg, en del av flygen genom Europa byter där. Det betyder att det går att få billiga biljetter dit. Billigt att flyga till Wien, dyrt att bo och leva. Samtidigt är det dyrt att flyga till Bratislava, men billigt att leva. Då är det intressant att Bratislava ligger endast en timmes bilväg från Wien.

​​

Karta som visar Wien och Bratislava

Flyg till billigt till Wien, ta tåg eller taxi till Bratislava och upplev billiga Slovakien. Spännande resa för lågt pris!

När du tröttnat på att åka till Slovakien kan du titta på nya destinationer på flygresor.se. Oftast finns det större utbud av hotell i alla prisklasser än av flygresor, så det enklaste är att först leta efter en billig flygresa och sen ett billigt (eller prisvärt) hotell. På flygresor.se kan man göra en helt vanlig sökning på destination och datum, men det finns en del roliga funktioner som man kan spendera alldeles för mycket tid på. Folk pratar om att hemnetknarka, flygresor.se är bara en annan sorts drog. 

​​

Erbjudanden från Flygresor.se's tjänst prisjägare

Prova att söka via deras prisjägare. Man kan söka både via karta och kalender. Kartan är roligast, där ser man alla de billigaste priserna till olika roliga resmål och det är lätt att drömma sig bort. Tyvärr är den inte så praktisk för den genomsnittlige lönefången, eftersom det inte går att ställa in datumet mer exakt än vilken månad man vill åka. Billigast är oftast under vardagar, och vill du åka en weekend har du inte så mycket nytta av att du kan åka till London för 357 kr om du åker kl 12 en måndag och är hemma på onsdag eftermiddag. Om man har möjlighet att vara lite mer flexibel

fungerar den utmärkt. Övriga tider är dess främsta funktion, utöver underhållning, att få en generell bild av priserna.

Kalendern är däremot riktigt praktisk, även för lönefångar. Välj en månad, justera hur många dagar du vill vara borta och du får fram resorna sorterade efter pris. Det går att skriva in att man vill resa från Stockholm, och sen kryssa bort Skavsta och Västerås (som av någon anledning räknas som Stockholm). Det går också att skriva in var man vill resa, så får man bara se priserna för att flyga dit. Mycket praktiskt om man vill åka till t.ex. Budapest i september, men det inte spelar någon roll vilken helg man åker. Eller om man

flygresor.png

468 kr till Rumänien. Slå dig fri, lönefånge, slå dig fri! (iallfall för en helg eller av arbetsgivaren i förväg godkänd ledighet).

När du hittat din resa rensar du datorn på cookies och går direkt till flygbolagets egen site. Se om det är billigare att boka resan direkt från flygbolaget eller från flygresor.se. 

Sen är det bara att göra samma med hotellet! Leta upp hotellet du vill bo på, rensa cookies, titta på hotellets hemsida och se vad som blir billigast. Jag gillar att boka via Hotels.com, där får man en natt gratis efter 10 hotellnätter. 

Och till sist det som kanske gör mig till en travelhacker: rekommendation av SAS Eurobonus!

SAS Eurobonus

Med SAS Eurobonus får man 15 poäng per 100 spenderade kronor, beroende på inköpsplats, humör hos kortavdelningen och månens faser. Poängen används som funktionspotenser av derivat för kombinationsköp för att flyga med SAS. 

 

Ok, kanske inte fullt så illa, men enkelt är det inte. 

Komplicerat kopplingschema

Översiktskarta över SAS Eurobonus

SAS Eurobonus ger poäng som kan växlas mot resor. Kortets stora fördel är att om man handlar (mat, kläder, minigrisar o.s.v.) för 150 000 kr under ett år får man köpa en resa för två personer för halva poängpriset. Åker man bara till billiga destinationer inom Europa är det sannolikt förmånligare med Norwegians kort, men ska man göra en långresa blir det riktigt intressant med SAS Eurobonus. 

 

Jag letade efter vad det skulle kosta för två personer att flyga till New York. Så här blir det med respektive kort om du har spenderat 150 000 kr på kortet innan du bokar.

Sas Eurobonus American Express kort

Billigaste resan

Halva poängpriset

Bonuspoäng

Flygskatt o.dyl.

Totalt pris

13 000 kr


- 6 500 kr

- 3 000 kr


2 000 kr

5 500 kr

Först använder man sin rabatt för att betala halva poängpriset, vilket drar ned kostnaden rejält. Sen använder man sina bonuspoäng för att betala det som är kvar, förutom flygskatten. Har man handlat mycket på kortet är det möjligt att ha så många bonuspoäng att resan som skulle ha kostat 13 000 kr bara kostar flygskatt o.dyl. på 2000 kr. Har du med barn kan du komma undan med att bara betala halva poängpriset för dem.

Nackdelar med kortet är att efter de första tre månaderna kostar det 100 kr i månaden, och det ger inga andra fördelar än resandet. Skaffa det bara om du kommer att spendera 150 000 kr med kortet under ett år, och kommer att använda kortet till en resa. Annars finns andra kort som är bättre.

​​​

Om du skaffar Eurobonus är Premium bäst, det silvriga kortet. Det finns ett kort som ger mer poäng, men det har så hög årsavgift att det inte är värt det för en sparare. Skaffa kortet här.

Och nu till det roligaste, hur mycket man sparar! Du sparar ungefär 7 000 kr bara på bonusen med SAS Eurobonus, men vi räknar med att du besöker ett häftigare resmål än du tänkt, med eller utan lökkupoler. Du sparar 5 500 kr. Det får täcka in besparingar på hotell och dylikt också. Det betyder att vi nu är uppe i hela 88% av sparmålet! 

Vykort med bild på kinesiskt fraktfartyg

Jag verkar inte ha en framtid som vykortsdesigner....

bottom of page