top of page

Investera

Frön som sås

Du har jobbat hårt för dina pengar, nu är det dags att pengarna jobbar för dig!

1. Spara
2. "Investera"?
3. ???
4. Profit!

Det finns risker med att investera, du kan bli av med en del av dina pengar. Men om du bara lägger pengarna i madrassen (=på ett bankkonto) kommer inflationen till slut att äta upp allt, och du blir garanterat av med pengarna. Det är värt tiden att läsa lite om att investera, och göra det istället för att låta pengarna tyna bort.

Och det kan verkligen vara lite läsning det handlar om. Om du investerar i indexfonder räcker det att du läser det som står på den här sidan, sen behöver du aldrig mer läsa ett enda ord om att investera. 

Till skillnad från pengarna i madrassen kommer dina investerade pengar dessutom öka i värde. Stockholmsbörsen avkastar i snitt 12% varje år, så om du sätter in 1 000 kr får du i snitt en avkastning med 120 kr. Det riktigt fina är dock att när dina pengar ökat med den avkastningen har du istället 1 120 kr. Nästa år, när dina pengar ökar 12%, ökar de därifrån istället ifrån 1 000 kr. Då blir ökningen 134 kr. Efter 10 år ökar dina pengar med hela 333 kr.

 

Det är det här som kallas ränta på ränta, och det är den som gör det så otroligt viktigt att börja spara och investera NU, inte imorgon. 

Svarta måndagen

Om det ändå känns läskigt att investera kan du tänka tillbaka på 27 juni 2016. Du kanske minns den måndagen som att vara precis i början på en skön sommarledighet, eller så kanske du precis kom tillbaka från midsommarfirandet för att jobba det sista innan semestern. Midsommarkransar, barn i sommarklänningar som dansar och skrattar i slowmotion, spöregn och färskpotatis. En helt vanlig sommardag, och dagen för en av de värsta rasen på svensk börs.

Torsdagen den 23 juni röstade Storbritannien om Brexit, och på kvällen när rösterna var räknade visste vi att de som ville lämna EU hade vunnit omröstningen. Stor osäkerhet om vad som skulle hända, och under fredagen sjönk börserna. 

Inte den svenska såklart, vi hade stängt och firade midsommar. Vår börs öppnade först på måndagen den 27 juni, och när börsen stängde hade den gått ner hela 8,42%. Dyrt midsommarfirande, vi får gå tillbaka till 80-talet för att hitta en värre dag. 

Kris, katastrof, sälj allt! Förhoppningsvis inte, för totalen för börsen under 2016 blev ändå en uppgång med 4,86%. 

Trots att britterna var oförskämda nog att lägga sin omröstning i anslutning till midsummerfirandet gick det alldeles utmärkt att tjäna pengar på börsen under 2016, bara genom att följa med strömmen. 

BÖRSEN KRASCHAR!!!

Men, säger du, tänk om det går ner ännu mer, eller flera dagar? Det här var ju bara en dag? Rackarns, vad smart du är! Det kommer att komma krascher, och du kommer att se värdet av dina investeringar dyka. Hur ska man hantera en krasch? SÄLJ! 

Sälj bilen, sälj köksmöblerna, sälj arvegodset, barnen och allt annat som inte är fastspikat. Sen investerar du.

 

Eller så bara fortsätter du att investera som du alltid gjort. Det viktiga är att du inte säljer av dina investeringar. 

Titta här till exempel, här verkar investeringarna gå bra. Mmm, show me the money!

Graf över bra investeringar

Nej, vänta! Vad händer!?

Graf för när investeringarna kraschar

Stopp, stopp, stopp! Vart tog pengarna vägen? Allt är förbi, hur kunde jag lyssna på den där nöten som sa att jag skulle "investera" mina pengar? Allt är förbi, jag är ruinerad, allmosor, allmosor åt de fattiga!

Graf över när investeringarna pekar uppåt

Eller kanske inte? Det går upp, och det går ner. Och sen går det upp igen. Se bara till att investera på lång sikt, så att du inte måste plocka ut pengarna precis när de gått som sämst, utan kan vänta in uppgången. 

Smarta människor med datorer med mycket processorkraft har räknat på olika scenarion, och kommit fram till olika svar med samma tema: om börsen fortsätter att fungera som den har gjort hittills (hola, 1800-talet!) så kommer den att fortsätta att gå upp. 

Och så länge börsen fortsätter att gå upp går det alltid att guppa med uppåt. 

Följ med strömmen

Det lättaste sättet att guppa uppåt med strömmen är att investera i billiga indexfonder. 

Om sparande och investerande vore en religion, så skulle mantrat vara: 

Investera i billiga indexfonder

 

Investera i billiga indexfonder

 

Investera i billiga indexfondeeeeeer

 

Oummmm. 

Fisk

Hitta bankens fond....

Varje fisk är en billig indexfond. Välj minst tre för att bygga ditt eget fond-akvarium. Sätt upp en månadsöverföring som automatiskt fördelas i dina valda fonder, luta dig tillbaka och njut av att vara en sådan som fondsparar i egna valda fonder. 

För du har väl inte någon fond som banken valt, jag menar, rekommenderat? Läser man det finstilta till de fonderna står att de är välbalanserade och riskjusterade finansiella produkter som riktar sig till privatpersoner som avser att förbättra bankens resultat. 

De flesta fonder har avgifter. Här på Avanzas graf ser du hur stor skillnad avgiften kan göra: 

Diagram över kostnad för fonders avgifter

Har du en fond banken rekommenderade är du sannolikt mer blå än grön. Sälj din dyra bankfond och välj nya, fina fiskar. 

Eller som fransmännen säger, chose duin poisson. 

När du köpt dina billiga indexfonder är det bara att gå och göra något annat. Fonderna sköter sig själv, och du kan utan problem ignorera dem i några decennier. Sen plötsligt är du 60 år, den allmänna pensionsåldern är 75 år med statligt utbetald pension på 5 000 kr (före skatt) men du bestämmer dig för att gå 15 år tidigare. Alla frågar hur du kan gå i pension så tidigt, du ler och berättar förstrött om fiskar och avgifter, samtidigt som du plockar ihop dina sista pinaler från skrivbordet innan du säger adjö till din arbetsplats. Nu önskar kollegorna att de också fått cashback på shoppingen, bytt mobilabonnemang och druckit mystisk sprit med kinesiska sjömän.

Investera i aktier

Indexfonder är det stabila valet, men med aktier kan du få högre avkastning. Eller betydligt lägre, aktier har inte samma stabilitet som fonder så det kan gå både upp och ner. Du kan inte heller bara köpa dina aktier och ignorera dem i några decennier, du måste vara mer aktiv. Att man ändå vill ha aktier är såklart för att man räknar med bättre avkastning än vad fonderna ger. Mer jobb, mer risk, chans till högre vinst. 

Ett bra sätt att komma igång med aktier är att börja med aktier i investmentbolag. Deras affärsidé är att själva köpa aktier i andra bolag, vilket gör dem till en mjuk övergång från fonder till aktier. 

Investor, Kinnevik och Latour är tre bra bolag att börja med. Alla tre har både A och B aktier. Skillnaden mellan A och B handlar om rösträtt på bolagsstämma, så om du inte tänker besöka stämman och rösta är det bara att slå till på den billigaste. 

Investeringssparkonto - ISK

Oavsett om du investerar i fonder eller aktier finns det olika sätt att spara, aktie- och fondkonto, investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Skillnaderna handlar till stor del om skatten. Sparar du i ett aktie- och fondkonto betalar du 30% på utdelningar och vinst vid försäljning. Sparar du i investeringssparkonto betalar du en lägre procentsats på allt du har sparat.

Det enklaste är att börja med ett investeringssparkonto, en ISK. Det är gratis, och du behöver inte själv lämna några uppgifter i deklarationen.

Kapitalförsäkring kan du läsa om när du bestämmer dig för att börja investera i utländska aktier.

Gör så här för att komma igång

Det här är snabbvarianten av allt som står här ovanför, för när du hellre vill komma igång direkt och investera än att läsa när jag håller låda. 

1. Registrera dig hos Avanza, det är gratis och du behöver bara bankid och svara på några frågor. 

2. Välj att du ska starta ett Investeringssparkonto, ISK

3. Gå in på Mina Sidor > Insättning och Uttag > Sätt in pengar

4. När du har satt in pengar fördelar du dem på de här tre fonderna: 

Swedbank Robur Access Mix

SPP Aktiefond Japan

Länsförsäkringar USA Indexnära

Grattis till ditt nya fondsparande! 

Alternativa investeringar

"Jag har investerat i en skogsfastighet, mark minskar aldrig i värde"

"Jag har passiva inkomster från hyresfastigheter."

 

"Investerade i 10 000 hamstrar. Nu driver hamsterhjulen serverfarm och minar kryptovaluta."  

Visst låter det flådigt. 

I praktiken är det nog inte så passivt eller flådigt. Och när en av hyresgästerna ringer mitt i natten för att tonårssonen orsakat stopp i toaletten (igen! vad äter han egentligen?!) vill man väl säga upp sig som hyresvärd. Och en av hamsterskötarna visade sig vara allergisk mot pälsdjur, och så sitter man där med en stämning från Diskrimineringsombudsmannen för att det inte var nakenhamstrar. 

Den som kan hantera både tonårssöners toalettvanor och Diskrimineringsombudsmannen kan tjäna pengar, men för oss vanliga dödliga räcker indexfonder (oummmm) långt. 

"Godafton, här står jag och känar passiva inkomster från mina alternativa investeringar. Jag är så rik att jag inte ens behöver kunna stava."

Vill man ändå prova något nytt finns ett steg mellan den tryggheten och att kasta sig ut i verkligheten som hyresvärd. De senaste åren har det kommit nya tjänster som är lite mer strukturerade än den breda crowdfundingen. Istället för att betala 500kr för ett ännu inte publicerat spel eller donera en tjuga till någons operation kan du vara med och crowdfunda fastigheter, och företag. Eller varför inte ta emot andras räntebetalningar.

Flera av sidorna, som Kameo och Tessin, har olika inriktning men är så lika att man kan beskriva dem med samma stycke. Du kan anmäla intresse för att crowdfunda fastighetsprojekt eller företagslån, och vet i förväg vilken avkastning du får. Eller kanske får, eftersom det finns en risk att det inte går som tänkt och du förlorar pengarna. Jag har inte ansett att avkastningen är så pass hög att den motiverar den högre risken, och har hållit mig borta. 

Logga för Tessin

Lockar inte....

Som tur är finns det två sidor som ändå är värda att titta noggrannare på: Lendiy och Pepins. 

Lendify

Lendify kopplar ihop privatpersoner som vill låna, med privatpersoner som vill låna ut. Du är självklart en privatperson som (potentiellt) vill låna ut. För att göra det behöver du bara välja om du vill investera på kort eller lång sikt, och så sköter Lendify resten via autoinvest. 

Logga för lenify

Du lånar inte ut till en specifik person, utan dina pengar delas upp mellan ett störe antal låntagare. Du kan se hur stort varje lån är, återbetalningstid, ränta och liknande. Du kan inte se några uppgifter om låntagaren, och den får inte heller veta något om dig. 

Lendify räknar med att du varje år får runt 5 procents avkastning från dina lån. Det är markant bättre än det där räntekontot som det ligger lite sparpengar på, som man vet att man måste flytta någonstans bättre, fast man vet inte var det skulle vara. 

Risken med Lendify är i första hand att låntagarna inte betalar, mot det finns det två skydd. Det ena skyddet har du i att Lendify har en kreditförlustfond som ersätter dig för det du har lånat ut, om en långivare slutar betala. Du går fortfarande miste om räntan du skulle ha fått för det lån som inte betalas. 

 

Det andra skyddet har du i att varje lån bara är en liten del av din investering. Du kommer vara med om att låntagare som slutar betala, men eftersom du bara lånar ut små belopp till varje enskild låntagare riskerar du inte att alla dina pengar plötsligt är borta. 

Lendify har på ett halvår behövt ersätta mig med 0,59 kr från kreditförlustfonden. 

Om du använder den här länken för att registrera dig, och du investerar minst 10 000 kr, så får du 500 kr i bonus av Lendify. Eftersom du inte kan bli av med de insatta pengarna och bonusen är garanterad har du direkt en avkastning på 5 riskfria procent. 

Dessutom får du såklart räntan på lånen du har finansierat, vilket gör att du kan räkna med ca 10 procent i avkastning på din första investering om 10 000 kr.

 

Riktigt bra avkastning i förhållande till risken, och garanterat hamsterfritt!

Pepins

Har du sett Dragons Den? Programmet där affärsmän lyssnar på pitcher om sjungande te-kokare och barbequesåser, och är det en produkt de tror på erbjuder de att gå in som investerare. 

Gruppbild från Dragon's den

Privatpersoner som investerar i nya och växande bolag brukar kallas affärsänglar. Det finns nätverk som kopplar samman affärsänglar med företag som behöver kapital för att växa, och i bästa fall är det lönsamt för både affärsängel och företag. 

Pepins logga

Du kan också bli affärsängel. Du får visserligen inte sitta i kostym och se allvarlig ut när någon pitchar för dig, men du kan ta del av vinsten genom att investera via Pepins

Pepins fungerar som nätverken för affärsänglar, och kopplar ihop investerare och växande företag. Men istället för att ta in en eller kanske två investerare är det öppet för vem som helst att investera, och investeringen kan vara så låg som 500 kr. 

Det handlar inte om rena affärsidéer, utan företag som är igång och har en historik. Företagen som presenteras på Pepins sida har alla gåtts igenom av dem, och det ligger i Pepins intresse att det är företag med potential.

Det betyder dock inte att alla företag som läggs upp av Pepins kommer visa sig vara en bra investering, och i större utsträckning än på börsnoterade företag kan det vara fråga om vinst eller förlust. Ingen stadigt växande av värdet, utan en smäll åt ett håll eller annat. En smäll uppåt är såklart väldigt trevligt att vara med om. 

Det ligger alltid en handfull bolag uppe för investering, hittar man inget vid ett tillfälle får man vänta tills det dyker upp något som ser mer intressant ut. Vänta tills det är möjligt att investera i både ett företag och en affärside som du tror på.

bottom of page